The WALL

The WALL

The wall is ready. And it’s so beautiful! Someone might think that it’s kind of gloomy, but I really like it! This is also a good background for other colors.

Two of my dreams became true along this project: Testing new wall paint type and this kind of “monotone” style wall.

I painted the wall with Annie Sloan Wall Paint. I had been dreaming of testing this wall paint for some time. The quality of this paint was such a positive surprise! It covers up well because it has so much pigment in it. Because of the pigment, the color is also very intensive and deep. The surface of the painted wall is very sleek, even after painting it crisscross with a brush. After one layer, the light grey was still peeking under from some places. So I painted the wall second time, but this time only partly. That way I also got a more lively surface on the wall.

I still have paint left about a half of the bucket and I’m constantly thinking what could I paint next…

The surface is perfectly matte and feels like velvet on your hand. But still – it’s washable! You can wipe it with a moist cloth and not be afraid it suffers from it.

Furniture I painted with Annie Sloan Chalk Paint and waxed with clear wax. First I was going to use spray lacquer, but I didn’t have a place to spray it so I used the wax instead.

This dream of one-colored wall and furniture had been on my mind for a while. At the first place, I was inspired by the styling that Lotta Agaton made for String Furniture to the Stockholm furniture fair stand 2014. I didn´t have a chance to visit the fair by myself, but I saw many photos and pinned one of them: this photo. All I needed was a little bit of inspiration, a couple of liters paint and a hint of wax.

Why didn’t I do this earlier?


Seinä on nyt valmis. Ja niin kaunis! Monen mielestä ehkä vähän synkkä, mutta itse olen ihastunut. Tämä on myös hyvä tausta, jota vasten muut värit pomppaavat esille.

Seinän myötä toteutui kaksi haavettani: Uuden maalityypin testaus sekä yksivärisyys.

Maalasin seinän Annie Sloanin wall paintilla. Olin haaveillut jo pitkään, että pääsisin testaamaan tätä Annie Sloanin seinämaalia. Maalin laatu ja tuntuma täytti odotukseni ja oikeastaan vielä yllätti minut erittäin positiivisesti. Maali peittää hyvin, koska on erittäin pigmenttipitoista. Pigmenttipitoisuus antaa sille intensiivisen, syvän värin.

Tällä maalilla seinään tuntui jäävän tosi tasainen pinta, siitä huolimatta vaikka maalasin seinän ristiin rastiin pensselillä. Yhden kerroksen läpi kuulsi vielä osittain allaoleva harmaa maali, joten maalasin vielä toisen kerroksen. Tällä kertaa kuitenkin vain osittain, niihin kohtiin, joihin maalia vielä tarvittiin ja sain siten vähän enemmän eloisuutta seinäpintaan.

Pinta on täydellisen matta, tuntuu käteen samettiselta – ja mikä parasta – kestää pyyhkimistä tai vähän rajumpaakin jynssäämistä!

Maalia jäi vielä puolisen purkkia. Mietin kuumeisesti lopulle maalille käyttökohdetta…

Kalusteet maalasin Annie Sloanin Chalk Paintilla ja päälle laitoin kirkkaan vahan. Aikomukseni oli laittaa pintaan vesipohjaista spray-lakkaa, mutta sopivan työskentelytilan puutteessa laitoin pintaan vahan.

Haave yksivärisestä seinäpinnasta, jossa samalla sävyllä maalattuja seinälle kiinnitettyjä kalusteita, oli odottanut toteutumistaan jo jonkin aikaa. Alun perin sain inspiraationi seinään Lotta Agatonin String Furniturelle vuonna 2014 stailaamalta Tukholman messuosastolta. Itse en messuille päässyt, mutta Pinterestin kautta törmäsin tähän kuvaan. Vuosia meni, mutta tässä se oma versioni on. Toteutukseen tarvittiin ainoastaan ripaus inspiraatiota, pari litraa maalia ja vähän vahaa.

Miksen tehnyt tätä jo aiemmin?

Follow my blog with BloglovinLeave a Reply

Your email address will not be published.