BAD LUCK DYE

BAD LUCK DYE

Pääsiäisenä innostuin värjäämään vanhat pellavalakanat pyykkikoneessa. Silloin kun laitoin Instagramiin ensimmäisen kuvan en todellakaan osannut aavistaa, että kaikki ei sujuisi ihan suunnitellusti…

Ajatus lakanoiden värjäyksestä oli ollut mielessäni jo pitkään, mutta mietin vielä väriä ja toteutustapaa. Halusin uudistaa lakanat värjäämällä ne, koska niistä oli aiemmin lähtenyt osittain väriä.

Toisena pääsiäispäivänä inspiraatio iski ja päätin värjätä lakanat jo kauan sitten ostamallani mustalla pesukonevärillä. Pidin lakanoiden aiemmasta vaaleanharmaasta sävystä ja ajattelin että olisi kiva jos sitä jäisi näkyviin lakanoihin. Mielessäni oli minimalistinen solmubatiikki. Ei ympyröitä vaan ehkä ennemminkin yksittäinen raita tai pari.

Kiedoin tyynynliinoihin ja lakanaan yhdet narut pariin kertaan ympäri.

Käytin yhden paketillisen mustaa väriä. Pakkauksessa mainittiin, että sillä määrällä saisi värjäystuloksena farkkuihin peittävän värin tai parivuoteen pussilakanaan haalean värin.

Lopputulosta oli mahdoton tietää ennakkoon, joten riskillä laitoin parisängyn suuren pussilakanan ja kaksi tyynynliinaa koneeseen mustan väriaineen ja suolan kanssa. Kaikki samaan aikaan, jotta värjäystulos olisi samanlainen.

Kone ehti pyörittää kolmen tunnin ohjelmaa ehkä parikymmentä minuuttia, kun kohtalo päätti puuttua peliin ja pesukone alkoi pitää outoa ääntä. Epäilin ensin että naru olisi irronnut lakanoista ja takertunut koneeseen, mutta kyse ei [onneksi] ollut siitä.

Ääni vain paheni. Sammutin koneen, otin pyykit pois ja laitoin painavan lakanan ja tyynynliinat kylpyammeeseen. Totesin että narut ainakin olivat paikoillaan lakanoissa. Mustat värjäysvedet lilluivat pyykkikoneen lisäksi nyt myös kylpyammeessa. Kone piti ääntä tyhjänäkin, mutta pikapesulla sain ainakin enimmät mustat vedet pois.

Ei auttanut muu kuin alkaa huuhdella lakanaa ammeessa. Siinä olikin melkoinen urakka ja vietin useamman tunnin suurta lakanaa huuhtoen. Värjäystulos ei sitten ollutkaan ihan identtinen nopeammin huuhdeltujen tyynynliinojen osalta.

Pesin myöhemmin lakanat uudelleen korjatussa pesukoneessa. Tänään pääsin vihdoin testaamaan niitä! Lakanoista ei tullut pikimustia. Ei myöskään harmaita. Vaan ennemminkin tummansinertävät tai hieman petrooliin tai denimiin taittavat. Raidat jäivät, mutta näin jälkikäteen ajatellen olisin voinut olla hieman rohkeampikin niiden kanssa! [Vai mitä mieltä te olet lopputuloksesta?]

Ps. Pyykkikoneen vika ei [tietenkään] johtunut värjäyksestä, vaan koneesta hajosi pumppu, joka pumppaa vettä koneeseen. Kone vain päätti hajota juuri tämän pesun aikana… Mikä epäonni! 😉

Kuulisin mielelläni kokemuksia: Oletko sinä käyttänyt pesukonevärejä tekstiilien uudistamiseen ja onko lopputulos ollut mieluinen?


Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest ]Leave a Reply

Your email address will not be published.