Mihin ihastuin kodissamme?

Kun kerron blogissa kodistamme niin tuntuu jotenkin luonnolliselta aloittaa yhteinen tarinamme ihan alusta, vaikka tuosta alusta onkin ehtinyt kulua jo muutama vuosi.IMG_6791Omaa kotia etsiessämme kävimme katsomassa useita erilaisia asuntoja ja taloja täysin erilaisissa sijainneissa. Oli omakotitaloja, rivitaloja ja kerrostaloasuntoja. Asuntojen sijainnit vaihtelivat akselilla Vanha-Vaasa, Haapaniemi, Teeriniemi, Asevelikylä, Vöyrinkaupunki, Mustasaari…. ja Vaasan keskusta.

Näin jälkikäteen mietittynä näitä monia vaihtoehtoja yhdisti vain yksi asia: hinta. Niiden kaikkien hankintahinta oli pienehkön budjettimme rajoissa. Toinen mikä yhdisti suurinta osaa kodeista oli remontin tarve. Hylkäsin nimittäin suoralta kädeltä lähes kaikki asunnot joita oli viime vuosina remontoitu. Kaikissa niissä remontoiduissa oli jotain “pielessä”. Pelkkien myyntikuvien avulla asuntoja tutkaillen ainakin tyylilliseltä näkökannalta, mutta usein kuvissa näkyi myös toiminnallisia asioita jotka koin ongelmallisiksi. Halusin päästä tekemään kotimme sisustuksen ratkaisut itse.

Monien erilaisten asuntojen katsominen oli mielestäni erittäin hyödyllistä ja sen kokemuksen kautta voin kertoa että olemme erittäin tyytyväisiä että odotimme sen “juuri oikean” kodin löytymistä. Useampien vaihtoehtojen pohdiskelu vahvisti mielipidettämme siitä mitä oikeastaan olimme etsimässä.

+ sijainti

Sijainti keskustassa ei ollut meidän varsinaisella toivelistallamme, vaan se että koti sijaitsisi keskustan eteläpuolella. Tämä toivomus sijainnista perustui lähinnä kulkuyhteyksiin ja työmatkoihin. Mutta jälkikäteen ajateltuna sijainti keskustassa on ihan mahtava juttu! Kauppa, päiväkoti, posti ja kaikki muut palvelut ovat käden ulottuvilla. Pidemmät kotimaan työmatkat taittuvat helposti junalla, kun asemalle pääsee kävellen. Sijainti ja pihapiiri ovat kuitenkin ihanan rauhallisia ja tuntuu että meillä on kodissamme “oma rauha”.

+ toimiva pohjaratkaisu

Pohjaratkaisun suhteen olin asunnon hankinnassa hyvin kriittinen. Sen täytyi olla toimiva, koska asunnon pohja on yksi niistä asioista mihin ei voi (aina tai ainakaan ilman suurta remonttia) vaikuttaa. Erillisen eteisen puuttuminen hieman mietitytti, mutta käytännössä tämä on osoittautunut erittäin toimivaksi että erillistä eteistä ei ole. Ulko-ovesta astutaan suoraan avaraan tilaan, jossa sijaitsee myös olohuone. Ei ole ahdasta vaikka koko perhe on “eteisessä” samaan aikaan lähdössä ulos.

Ja ensimmäistä kertaa asunnon pohjapiirrosta katsoessani ajattelin että yksi seinä täytyy purkaa pois, jotta pohjaratkaisu saadaan vielä paremmaksi. (Ja voin kertoa että seinän purku olikin erittäin toimiva ratkaisu!)

+ mahdollisuudet

Täydet mahdollisuudet saada asunnosta oman maun mukainen, kaunis, viihtyisä ja toimiva. “Raamit” olivat kunnossa, joten loppu olisi meistä itsestä (ja rahasta) kiinni.

Kollaasi asunto 2
Katso! Näetkö näissä kuvissa saman mitä minä näin muutama vuosi sitten? “Mikä upea mahdollisuus!” 😉 Vaikka kotimme remontointi ja sisustaminen on vielä täysin kesken, voin kertoa että näiden kuvien ottamisen jälkeen on tapahtunut jo isoja muutoksia.

+ taloyhtiö

Taloyhtiön, tai tässä tapauksessa asunto-osuuskunnan osalta ostohetkellä kiinnostivat lähinnä yhtiövastikkeen määrä, vesimaksut ja yhtiön velat sekä toteutetut ja tulevat remontit. Lähes velaton yhtiö ja kohtuullinen vastike oli plussaa. Lisäksi yhtiössä oli viime vuosien aikana toteutettu suuria remontteja, kuten uusittu katto, tehty julkisivuremontti ja liitytty kaukolämpöön.

Tällä hetkellä asunto-osuuskunnan suhteen parasta on pieni, toimiva ja aktiivinen osuuskunta sekä mukavat naapurit. Nykyään olen itsekin mukana asunto-osuuskunnan hallituksessa ja pääsen sitä kautta vaikuttamaan asioihin myös omaa asuntoamme laajemmin.

+ huonekorkeus

Normaalia korkeampi huonekorkeus oli jotain mihin olimme tottuneet jo aiemmassa pitkäaikaisessa kodissamme. Osa asunnoista joita kävimme katsomassa tuntui ahdistavan matalilta. Erityisesti on jäänyt mieleen erään rivitaloasunnon pimeä eteinen, jossa oli vielä matalampi katto kuin muissa asunnon tiloissa. Kotimme huonekorkeus vaihteleekin 3m – 3,5m välillä eri huoneissa. Wc:ssä, kylpyhuoneessa ja saunassa on matalampi huonekorkeus.

+ remontin tarve

Kuten alussa jo mainitsin, halusimme kodin jonka saisimme remontoida ja samalla tehdä kaikki sisustuksen valinnat itse. Plussaa oli se että tämä asunto oli remontoitu vuonna -88 ja kaikki saisi laittaa uusiksi, mutta mikään asia ei ollut hajoamassa käsiin ja remonttia voitaisiin toteuttaa pikkuhiljaa. Kotimme ei siis ollut ostohetkellä niin kutsuttu “pommi”.

+ huoneiden koko ja mittasuhteet

Asuntomme oli myyntikuvissa tyhjillään ja myynti-ilmoituksessa olevassa pohjapiirroksessa ei ollut mittoja. Kun muutimme tavarat asuntoomme, huoneet tuntuivat vähän “rajallisemmilta” kuin miksi ne olin mielessäni kuvitellut. Isännöitsijäntodistuksen mukaan asunnon pinta-ala oli muistaakseni 89,5 m2, mutta meille ilmoitettiin sen olevan todellisuudessa pienempi. Myöhempien mittausten perusteella pinta-ala on vähän reilut 82 m2. Asuntoa on kommentoitu suuremman tuntuiseksi, mikä varmasti johtuu toimivasta pohjaratkaisusta ja reilusta huonekorkeudesta.

Kaikenkaikkiaan huoneet ovat ihan sopivan kokoisia. Ainut mitä kaipaisin asuntoon lisää olisi vaatehuone.

+ vanha persoonallinen rakennus

Minua on aina kiehtonut vanhat rakennukset ja niiden historia. Tieto oman kotimme historiasta vain voimistaa tätä mielenkiintoa.

Talo on rakennettu vuonna 1911, myöhemmin kuin muut tontilla sijaitsevat rakennukset, jotka on rakennettu jo 1800-luvun puolella. Rakennusta on myös laajennettu jälkikäteen, jolloin uskon sen saaneen ainakin vahvistusta funkkistyylinsä. (Iso osa rakennuksen alkuperäistä tyyliä on harmi kyllä kadonnut 70-luvulla toteutetun ikkunaremontin yhteydessä. Auts!) Kun esittelimme tulevan kotimme asuntoilmoitusta lähipiirille saimme kuulla rakennuksen ulkonäön suhteen myös negatiivissävytteisiä kommentteja, mutta minun silmissäni tämä rakennus on kaunis ja persoonallinen. <3

Tämän asunnon ostamista en ole katunut päivääkään!

Pohjapiirros

Millaisiin asioihin sinä ihastuit kodissasi?


Voit seurata blogiani Facebookin | Instagramin | Bloglovinin kautta.



Leave a Reply

Your email address will not be published.