YOSK – Suunnittelun ja tuotekehityksen osuuskunta

YOSK – Suunnittelun ja tuotekehityksen osuuskunta

Kuten sivuiltani on voinut päätellä työskentelen suunnittelijana YOSK:issa eli Young Skills osuuskunnassa. Lyhyesti kuvattuna YOSK on suunnittelun ja tuotekehityksen osuuskunta. Vuonna 2006 perustettuun osuuskuntaan kuuluu noin 40 jäsentä, joista aktiivijäseniä on reilut kymmenen. Itse kuulun tähän kymmenen aktiivijäsenen joukkoon.

YOSK kokoaa yhteen itsenäisiä “nuoria” ammattilaisia, jotka työskentelevät itsenäisesti, mutta muodostavat yhdessä tiimin. Osuuskunnassa on myös kokeneitä yritysjäseniä ja konkareita, jotka toimivat nuorempien jäsenien mentoreina. Monet osuuskunnan nuoret jäsenet keräävät lisää kokemusta tullakseen itse yrittäjiksi. Osalla  onkin jo oma osakeyhtiö tai toiminimi, mutta osuuskunnan jäsenyys tuo lisäarvoa myös yrittäjinä toimiville.

Osuuskunta on helpottanut muotoilijoiksi ja erikoispuusepiksi valmistuvien opiskelijoiden yrittäjätoiminnan aloittamista. Kokeneet muotoilun ammattilaiset ohjaavat mentoreina nuoria osaajia ammattilaiskentille ja kansainvälisiin verkostoihin. www.yosk.fi

Kuulostaa hyvältä vai mitä? Osuuskunta onkin voittanut valtakunnallisen korkeakoulujen vuoden 2012 Yrittäjyysteko-kilpailun sekä palkittu Pohjanmaan taidetoimikunnan 5 000 euron palkinnolla vuonna 2014.

Osuuskunta elää kuitenkin nyt murrosvaihetta, kun Seinäjoen Ammattikorkeakoulun muotoilun yksikkö on lakkautettu eikä muotoilijoita tule Jurvasta enää valmistumaan. Konkreettisesti tämä tarkoittaa sitä että osuuskunnan jäsenistö koostuu opiskelijoiden sijasta jo ammattitaitoisemmista ja kokeneemmista jäsenistä, mutta tarjoaa edelleen riskittömän alustan ponnahduslautana yritystoiminnan aloittamiseen. (Itsekin olen valmistumisen jälkeen ollut työeämässä viiden vuoden ajan, jonka jälkeen liityin osuuskuntaan.) Osuuskunnan jäsenistöön kuuluu muotoilun ja tuotekehityksen ammattilaisia; mm. muotoilijoita, kalustemuotoilijoita, hienopuuseppiä ja muita erikoispuuseppiä. Monilla on taustallaan myös jokin rinnakkainen tutkinto tai muu koulutus. Osuuskunta tarjoaa meille ammattilaisille mahdollisuuden kokeilla siipiään, ilman riskiä pudota korkealta.

Lisäksi YOSK tarjoaa jäsenilleen etuja, joita suuret työosuuskunnat eivät voi tarjota. Työyhteisön, mentorit, vuokrattavat työskentelytilat sekä erilaisia laitteita ja ohjelmistoja. Näistä itse tärkeimpänä pidän YOSKin työyhteisöä ja mentoreita.

Itse olen koulutukseltani Muotoilija (AMK) ja työskentelen YOSKissa sisustussuunnittelijana ja kalustemuotoilijana. Olenkin YOSKin jäsenistä tällä hetkellä ainut sisustussuunnittelija. Muut jäsenet tarjoavat mm. muotoilupalveluita ja alihankintaa yrityksille sekä toteuttavat hienopuusepäntuotteita tilauksesta niin yksityis- kuin yritysasiakkaille.

YOSKin some-aktiivina ylläpidän myös sen tilejä sosiaalisen median palveluissa. Tervetuloa seuraamaan meitä!

YOSK Facebookissa
YOSK.FI Instagramissa
YOSKFI Pinterestissä
YOSK LinkedInissä

YOSK_pienennetty kuva1
We are YOSK!


Leave a Reply

Your email address will not be published.