Koti vanhassa saunassa

Koti vanhassa saunassa

Olemme asuneet tässä nykyisessä kodissamme nyt reilut kolme vuotta. Etsimme nelihenkiselle perheellemme kotia noin puolen vuoden ajan. Tämä oli lopulta ensimmäinen ja ainut asunto josta teimme tarjouksen. Onneksemme asunnosta kiinnostuneita ei ollut jonoksi asti ja saimme tehtyä  kaupat. Asunto oli remontin tarpeessa – ja se oli yksi kriteereistämmekin. Halusimme kodin, jonka voisimme remontoida itse. Mutta kodin tuli olla siinä kunnossa että remonttia voisi toteuttaa kiireettä ja harkiten, pienin askelin. Persoonallisen rapatun tiilitalon, keskeisen, mutta rauhallisen sijainnin ja korkeiden ja avarien huoneiden lisäksi ihastuin myös talon historiaan.

Vuosikymmeniä sitten, 50-luvun tietämillä, koko tässä kolmikerroksisessa talossa toimi Virran sauna. Kuulemani mukaan alimmassa kerroksessa oli naisten sauna, tässä keskimmäisessä miesten sauna ja ylimmässä kerroksessa saunanhoitajan asunto. Ulkorakennuksessa oli vessat ja pihalla oli valtavasti polttopuita. Moni Vaasalainen on käynyt täällä saunomassa lapsuudessaan. Pihassa on vielä metallinen tanko muistona vanhasta pyykkitelineestä joka oli saunan pihalla. Nykyisessä ruokailutilassamme näkyy vanhojen piirustuksien mukaan olleen parturi. Saunan jälkeen talossa on toiminut vielä kirjapaino ja huonekalutehdaskin, ennen kuin näihin kahteen alempaankin kerrokseen remontoitiin asuntoja.

Talossa on kolme kerrosta ja jokaisessa kerroksessa on yksi asunto. Meidän asuntomme keskimmäisessä kerroksessa on suurin. Tätä 82,5 neliön ja 3h + keittiön kotiamme remontoimme pikkuhiljaa sekä sisältä että ulkoa.

Aioin kyllä tässä kirjoituksessa kertoa teille asuntomme saunan remontoinnista, mutta siitä lisää joku toinen kerta…

Ps. Jos jollakin on kertoa lisää tarinoita tästä talosta ja sen historiasta niin kuulisin mielelläni! En esimerkiksi tiedä mitä tässä on ihan alun perin ollut. Talo on kuitenkin rakennettu jo vuonna 1911. Ja jos jollain on talosta kuvia niin nekin kiinnostavat kovasti.Leave a Reply

Your email address will not be published.