(Matka)muistoja

(Matka)muistoja

Kuten Instagram tililtäni on voinut jo päätellä, teimme viime viikolla perheeni kanssa muutaman päivän reissun Lappiin. Lapissa olen itse käynyt usein kun olin lapsi, mutta viime vierailusta oli vierähtänyt jo seitsemän vuotta. Ihan liian pitkään!

Suuri osa toisen puolen suvustani asuu Lapissa, joten sukuloimassa käytiin tälläkin reissulla. Sukulaisten näkemisen ohella odotin kovasti pääseväni tiirailemaan myös matkamuistoja ja käsitöitä myyviin liikkeisiin. Lapsuudesta on jäänyt muistot myymälöiden valtavasta määrästä erilaista “krääsää” joka kovasti houkutteli minua lapsena. Nyt “aikuisena” kiinnosti nähdä Lapin tuotevalikoimaa myös muotoilijan silmin.

Matkamuistot ovat minulle jotain mitä en ole koskaan ymmärtänyt (paitsi ehkä silloin lapsena). Haluan ostaa (matkoiltanikin) tuotteita, joilla on jokin konkreettinen käyttötarkoitus – siis jonkin muu kuin olla vain koristeena.

“Souvenir” myymälöiden kiinnostavinta antia olivat tietenkin ne paikalliset tuotteet: käsityöt ym. Myös muualla kotimaassa valmistetut tuotteet olivat hyvä lisä tuotevalikoimiin. Myynnissä oli esimerkiksi Jokipiin Pellavan ja Lapuan Kankureiden pellavatuotteita. Ja Osmian saippuoita.

Lapuan Kankureiden kauniita pellavatekstiilejä. Koko valikoima oli luontoaiheista – olisin kaivannut joukkoon muutaman vaihtoehdon ilman teemaakin.
Kotimaista kosmetiikkaa. Illalla saunaan mennessä harmittelin kun Melliksen kasvonaamio jäi ostamatta… 🙂

Sitä taas en ymmärtänyt että myymälöissä myytiin “Made in Italy” pipoja ja lapasia. Ja “Made in China” tuotteita. Eikö niille tosiaan olisi löytynyt mitään kotimaista vaihtoehtoa? Jos itse matkustaisin vaikka toiselle puolelle maapalloa, niin ei tulisi mieleenkään ostaa sieltä matkamuistoksi jotain mitä saisin ostettua myös omasta kotimaastani. Tai jos huomaisin vasta matkan jälkeen ostaneeni sellaisen niin olisin kyllä hieman pettynyt.

Turhaa vai tarpeellistä? Suloisia karhukyniä ainakin. Puutuotteissa joita katselin, en huomannut mitään tietoa niiden valmistajasta tai alkuperästä.

Puutuotteet kuten lastat ja kauhat sekä muut luonnonmateriaaleista valmistetut tuotteet houkuttelivat minua erityisesti. Himoitsin liikkeistä myös kotimaisista marjoista tehtyjä hilloja ja kastikkeita sekä kotimaista kosmetiikkaa. Elintarvikevalikoimaan olisin kaivannut jotain makeuttamattomia tuotteita tai kotimaisia “superfoodeja”. (Paitsi olihan siellä tuota pakurikääpärouhetta!) Kosmetiikat ja elintarvikkeet jäivät tällä kertaa hyllyille, mutta puutuotteita ostin muutaman.

Ivalossa oli meneillään jonkinlaiset Ivalo-viikot ja kävimmekin niiden yhteydessä olleilla markkinoilla. Markkinoilta mukaani tarttui luonnonharjaksinen tiskiharja ja pulloharja. Pulloharja ainakin taisi olla Sokevan ja tiskiharjassa luki Aino.

Harmikseni kävimme Inarissa tällä kertaa niin myöhään illasta että pienet käsityöliikkeet olivat jo kiinni. Löytyi sieltä kuitenkin yksi myymälä joka oli auki klo 21 saakka. Sen lisäksi kävin Karhunpesäkiven myymälässä.

Paluumatkalla poikkesimme Napapiirin Iittala Outletiin. Myös Vaasassa on Iittala Outlet, mutta ihan mielenkiinnosta halusin vierailla myös Napapiirin vastaavassa myymälässä. Iiittala Outletissä sattui sopivasti olla hankintalistani kärjessä keikkuneita paistinpannuja -40% alennuksessa, joten ostimme sieltä uuden paistinpannun. Samalla mukaani tarttui mudan värinen Sarjaton kulho, jonka hankinta on haaveissa pitkään. Nyt kun sarja poistuu niin tuotteet olivat myynnissä puoleen hintaan. Käytin viimeisen mahdollisuuden siis…

Kauniita ja käytännöllisiä matkamuistoja. (Okei, on mukana on myös yksi “turhake”. Arvaatko mitä tarkoitan? 😉 )


Leave a Reply

Your email address will not be published.