Violettia ja pinkkiä!

Violettia ja pinkkiä!

[Julkaistu Sellan blogissa 27.7.2014]

Lastenhuoneen sisustuksen suunnittelu aloitettiin kuuntelemalla 5-vuotiaan tytön toiveita omasta huoneestaan. Esikoulun syksyllä aloittava tyttö toivoi huoneeseensa violettia ja pinkkiä. Koulun aloituksen lähestyessä huoneeseen tarvittaisiin myös työpöytä. Huoneen seinät tulisivat olemaan violetit, se oli jo päätetty. Violetin sävy vain ei ollut vielä tiedossa, mutta aloitin suunnittelun tekemällä huoneen sisustuotteista kollaasin ja hahmottelemalla 3D mallinnukseen hieman kalusteiden sijoittelua.

kuvakollaasi
Asuntomessut 2014 kuvakollaasi lastenhuoneen tuotteista

Lastenhuone olisi kodin ainut tila missä käytettäisiin väriä myös huoneen seinäpinnoissa. Huoneesta tekemässäni kollaasissani pidin mielessä violetin väriset seinät ja sen ettei tilassa enää sen lisäksi käytettäisi juurikaan violettia. Lisäsin kollaasiin kuvan Pantonen Radiant Orchid sävystä muistuttamaan violeteista seinistä. Värillisten seinäpintojen pariksi ehdotin suurimpiin kalusteisiin väriksi valkoista ja pienempiin mustaa. Mustan ja valkoisen lisäksi tilaan tuotaisiin ripaus luonnonväristä puuta. Yksityiskohdissa ja tekstiileissä voisi sitten käyttää pinkkiä ja muita värejä.

Kuten aiemmassa postauksessa kirjoitin, pieni asiakkaamme ihastui ikihyviksi suunnitelmiini ja sain jatkaa eteenpäin.

Lastenhuoneen kalusteita etsiessäni ihastuin Ava Roomin kotimaisiin lastenkalusteisiin. Yllättävän laajasta valikoimasta huoneeseen löytyi Junior parvisänky ja työpöytä. Onneksi Ava Roomilta sai kalusteita myös erikoismittaisina, koska parhaiten sängylle soveltuva paikka huoneen takaseinällä oli aavistuksen liian lyhyt normaalille kaksi metriä pitkälle sängylle. Sänky tilattiin noin 10 cm normaalia lyhempänä ja näin sänky ei tule ikkunan eteen vaan mahtuu täydellisesti omalle paikalleen. Parvisängyn ansiosta lastenhuoneen neliöt tulevat tehokäyttöön. Sängyn alaosaan on nyt pinottu patjoja kiinteän rakenteen sijasta. Sohvamaiseen köllöttelypaikkaan alapedillä voi helposti toteuttaa vaikka majan. Alapetiä voi käyttää myös vieraspetinä lapsen kavereiden tullessa yökylään. Halutessaan patjat voi myöhemmin ottaa pois ja siirtää vaikka työpöydän parven alle.

Ava Roomin parvisänky ja työpöytä. Ilmoitustaulut Kotonadesign. Kortit ja Bambi-juliste PaaPii Design. Askartelutuotteet Taitopuoti Paperinauha.

Askartelua rakastavalle tytölle suunniteltiin työpöydälle askartelupiste. Työpöydän ylle etsin taulua, johon voisi kiinnittää askarteluja ja taideteoksia. Kotonadesignilta löysinkin juuri sopivan taulun, joita laitettiin kaksi vierekkäin. Kotonadesignin valikoimista löytyi yllätyksekseni myös jotain muuta juuri tähän tilaan sopivaa. Kuuvalaisin! Se oli täydellinen löytö Kiana-tytön huoneeseen, Luna-taloon. (Kiana ja Luna tarkoittavat molemmat kuuta.) Sängyn yläpuolelta löytyi sille sopiva paikka. Työpöydän pariksi valitsin yksinkertaisen ja tyylikkään kotimaisen tuolin, jota olin ihaillut jo aiemminkin. Musta Koivu-tuoli, Jurvan Tyylikaluste.

Kotonadesignin Kuuvalaisin sängyn yläpuolella. Kuvassa näkyvät tekstiilit: Harlekiini pussilakana ja tyynynliina, Piccu. Pinkki tyynypussi, Ava Room, Pöllökuvioinen Gamarus-tyyny, puuvillasatiinia, Lennol. Pöllö- ja kissa-pehmoeläimet, PaaPii design.

Ehdotin huoneeseen työpöydän vastaiselle seinälle puolapuita, joille asiakkaat näyttivät heti vihreää valoa. Kotimaiset, puiset puolapuut löytyivät Dinoxilta ja niiden väriksi valittiin valkoinen. Puolat jätettiin puunvärisiksi. Puolapuiden eteen tarvittiin myös patja, jonka väriksi valittiin musta. Lastenhuoneessa ehdoton juttu olisi myös naulakko. Verso Designin valkoinen seinänaulakko sopi hyvin sijoitettavaksi puolapuiden viereen.

Puolapuut ja musta pehmustepatja, Dinox. Tori- ja Tarinahuovat sekä naulakko, Verso Design. Kuutiot, Luona In. Rollo kissa ja naulakossa roikkuva pieni pussukka PaaPii Design.

Pintamateriaalit kotiin suunnitteli kohteen arkkitehti Maija Tolmunen. Seinien sävyyn saatiin kuitenkin idea kollaasiin lisäämästäni Pantonen vuoden väristä Radiant Orchid. Meiltä, eikä myöskään Tikkurilalta löytynyt mallia tuosta Pantonen sävystä, joten värikartasta valittu sävy ei ehkä ole sitä kaikkein lähimpänä. Lopullisen sävyvalinnan tekivät rakennuttajaperhe ja arkkitehti ja sen perusteella alkoi sisustustekstiilien ja muiden värillisten elementtien valinta tilaan.

Tekstiileistä valikoitui ensimmäisten joukossa Lennolin pöllökuvioinen Gamarus-tyyny. Verso Designilta löytyi huoneeseen ihania villahuopia vaaleanpunaisen, luonnovalkoisen ja harmaan sävyissä. Niitä olisi hyvä käyttää vaikka majaleikeissä!  PaaPii Designin valikoimista löytyi tilan piristykseksi pehmoleluja tai ”ötököitä” kuten pieni asiakkaamme niitä kutsui. Ensiksi valitsin tilaan Rollo-kissat, mutta loppujen lopuksi pehmoleluja valittiin monia muitakin. Lisäksi löytyi pinkkipohjainen Bambi-juliste ja postikortteja. Aiemmin bongaamaltani yritykseltä Picculta valitsimme huoneeseen vaaleanpunaiset luomupuuvillaiset Harlekiini-pussilakanasetit sekä vaaleanpunaiset aluslakanat.

Lastenhuoneen maton halusin olevan pinnaltaan tasainen, jotta siihen onnistuisi paremmin asetella leikeissä kaikenlaisia pikku-ukkoja tms. Lisäksi matto saisi olla erikoismittainen, jotta se olisi juuri sopiva sille paikalle mihin se tulisi. Mietin kauan erilaisia vaihtoehtoja maton ja sen värien suhteen. Lopulta päädyin VM-Carpetin selkeään, mustaan Risto-Matti Ratian suunnittelemaan Rytmi-mattoon.

Ava Roomin tyynypussit ja päiväpeite parvisängyn alapedillä. Paperipallot Taitopuoti Paperinauhasta. Gamarus tyyny, Lennol. Pehmolelut PaaPii Design.

Ehdotin lastenhuoneeseen kirjain- tai numerokuvioisia verhoja, jotka sopisivat tulevalle eskarilaiselle paremmin kuin monet muut kuviolliset kankaat. Eläin tms. kuviot voisivat helposti tuntua vuoden-parin päästä koululaiselle liian lapsellisilta. Sopivia verhoja ei meinannut millään löytyä, mutta PaaPii designin Anniina ehdotti että he voisivat tehdä messutaloon jotain uuttakin mitä valikoimista ei suoraan löydy. Kysyin olisivatko verhokangas ja lattiatyynyt mahdollisia ja pääsin tutkailemaan aiemmin piirrettyjä kuoseja siltä varalta että niistä löytyisi jokin sopiva. Niistä löytyi kuin löytyikin huoneeseen sopiva kirjainkuosi, jonka värit vaihdettiin tähän huoneeseen sopiviksi. Verhojen pohjaväri on harmaa, jota kirkastaa valkoinen ja pilkahdus pinkkiä. (Verhoja ei valitettavasti näy kuvissa, ehtivät perille vasta hieman myöhemmin.) Lisäksi teetettiin huoneen väreihin sopivaa sulkakuosista kangasta lattiatyynyjä varten. Lennol ompeli PaaPii designilla teetetystä kankaasta huoneeseen verhot. Lennolilta löytyi myös kotimaiset sisätyynyt huoneen sisustustyynyihin ja lattiatyynyihin sekä tyynyt ja täkit sänkyjä varten.

Marimekolta huoneessa on yksi kanto säilytin. Laitoin säilyttimeen varatyynyn sekä Paapii designin sympaattiset pöllö ja bambi-pehmolelut, mutta myöhemmin siellä voi säilyttää vaikka leluja.

Marimekon Kanto-säilyttimessä Piccun Harlekiini tyynynliina ja PaaPii Designin Pöllö- ja Bambi -pehmolelut. Taustalla lattiatyyny, jossa kohteen lastenhuonetta varten teetetty PaaPii Designin sulkakuosi.

Kun suunnitelman runko oli selvillä mietimme lopullisia valintoja ja tuotteiden määriä vielä yhdessä piensisustusta suunnitelleen Kirsi  Ylä-Ilomäen kanssa. Kirsi valitsi huoneeseen myös lisää pientuotteita kuten Luona In -kuutiot ja projektin yhteydessä löytämäni yrityksen Gepetton nukkekodit. Kirsi kävi myös Taitopuoti Paperinauhasta valikoimassa huoneen askartelupisteelle monenlaisia kivoja tarvikkeita ja oli tekemässä kanssani käytännön sisustamista.

Kotimaisia Gepetton nukkekoteja. Talo-valaisin, Innolux.

Kiinteiden valaisimien lisäksi huoneeseen valittiin Innoluxin Talo-pöytävalaisimet. Voin kuvitella että niille löytyy rooli myös monista leikeistä. Asiakkaalla on oma Gamarus tyynyjen kanssa sopiva, pöllökuvioinen kattovalaisin, joka laitetaan huoneeseen messujen jälkeen.

Innoluxin Talo-valaisin Peltolan valmistaman jakkaran, Otto-pallin päällä. Hillityn raidallinen Rytmi-villamatto, VM-Carpet. Katossa roikkuva suloinen viirinauha on saman valmistajan kuin huoneen pussilakanat. Musta Koivu-tuoli on Jurvan tyylikalusteen. Vanerinen Koppa toolbox, Verso design.

Pikkuinen asiakkaamme on päässyt jo vähän testaamaan uutta huonettaan ja kuulemma tykkäsi siitä kovasti. Nyt täytyy vain malttaa odottaa messujen päättymistä että pääsee oikeasti asumaan ja leikkimään huoneessaan.

2014 Asuntomessut Jyväskylä: Lammi-Kivitalo Luna Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Lastenhuoneen sisustus on värillisten seinien myötä muista huoneista erottuva, mutta yhdistyy tyyliltään muihin kodin tiloihin sisustuksen perusvärien; mustan, harmaan ja valkoisen sekä vaalean tammilattian avulla.

Pidän kovasti lastenhuoneiden sisustamisesta. Niitä pääsee vain sisustamaan harmillisen harvoin. Useimmiten sisustussuunnittelija kun palkataan suunnittelemaan ihan muita kodin tiloja. Onneksi pääsen välillä toteuttamaan ideoitani omien lasteni valtakuntaan. 😉

Luettelon tämän huoneen ja koko messukohteen tuotteista löydät täältä: Sisustuksen tuotteet.

Lomaterveisin,
Heidi Risku

Ps. Tämän huoneen ja muita lastenhuoneen sisustusideoita voit bongata myös Avotakan jutusta 5x hempeä lastenhuone.Leave a Reply

Your email address will not be published.