Terassikauden avaus

Terassikauden avaus

[Julkaistu Sellan blogissa 30.4.2013]

Kevät tulee kohisten ja sisustajien katseet suuntautuvat sisätilojen sijaan terasseille, parvekkeille ja pihoihin. Terasseista tulee sisätilojen jatkeita ja kodin sisustustyylin halutaan jatkuvan saumattomasti myös ulos. Ulkotiloja sisustetaan tyyliin sopivilla kalusteilla, tekstiileillä ja kasveilla. Hämäriin iltoihin tuodaan tunnelmaa erilaisin kynttilöin ja lyhdyin. Katetuilla ja lasitetuilla terasseilla ja parvekkeilla sisustus on turvassa sateelta ja tuulelta. Se laajentaa sisustusmahdollisuuksia hurjasti.

Oleskelutilojen sisustamisessa perustana ovat erilaiset istuin- ja ruokailuryhmät. Kalusteita  niihin on tarjolla monenlaisia; puisia, muovisia, metallisia. Tyylejäkin on tarjolla laidasta laitaan. Kalusteita valitessa kannattaa ensisijaisesti huomioida käytettävissä oleva tila ja sen käyttötarkoitus. Millaiset kalusteet tilaan mahtuvat ja halutaanko siellä pääasiassa oleilla, seurustella vai myös ruokailla?

Ulkotiloja kalustettaessa kannattaa huomioida myös rakennuksen tyyli, aikakausi ja ulkopinnoissa käytetyt materiaalit ja värit. Kaiken ei tarvitse sopia toisiinsa täydellisesti, vaan myös ulkotiloihin kannattaa tuoda erilaisia kontrasteja. Jos asut vanhassa talossa ja pidät modernista tyylistä, niin kalusteet voi yhdistää rakennukseen tyylin sijasta vaikka väri. Mustakattoisen pitsihuvilan pihaan voit laittaa vaikka modernit ja pelkistetyt mustat puutarhakalusteet. Kontrastia voi hieman pehmentää tekstiileillä, kasveilla ja muilla sisustuselementeillä.

Puu, ulkokalustemateriaaleista suosituin on myös se kaikkein ekologisin materiaali. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana puumateriaalin kanssa. Sertifikaateista puutarhakalusteiden yhteydessä on puhuttu jo vuosia ja osalle ne ovatkin jo tuttuja. Jos haluaa eksoottisemmasta puulajista valmistetut kalusteet, erityisesti silloin kannattaa varmistaa että ne on valmistettu sertifioidusta puusta. Sertifikaatti kertoo – tai ainakin sen pitäisi kertoa, että puu on peräisin ekologisesti kestävästi hoidetusta metsästä, eikä ”ryöstöhakattu” uhanalaisesta sademetsästä. Kansainväliset FCS- ja PEFC -sertifikaatit puutuotteissa kertovat kestävästä metsänhoidosta. Tosin sertifikaattikaan ei ole sataprosenttinen tae puun vastuullisesta alkuperästä. FSC-merkin saadakseen tehtaan käyttöön tulevasta raaka-aineesta vähintään 70 % on oltava peräisin kestävästi hoidetusta metsästä. Se on kuitenkin parempi kuin ei mitään. Kuluttajaviraston mukaan arviolta 70 % Suomessa myytävistä puisista puutarhakalusteista on valmistettu trooppisesta puutavarasta.

Ekologiselta ja eettiseltä kannalta turvallisin vaihtoehto on kuitenkin kotimaisesta kyllästämättömästä puusta valmistettu puutarhakaluste. Nykyään kotimaisista puutarhakalusteista löytyy monenlaisia vaihtoehtoja. Ja tietenkin kotimaista ostamalla työllistää samalla suomalaisia ihmisiä. Ruokapuolella suosittua lähituotantoa kannattaa suosia myös kalusteita hankkiessa.

Kalusteet voi tietenkin hankkia myös käytettynä. Kunnostamalla puutarhakalusteista voi saada lähes uudenveroiset. Tai ne voi maalata ihan erinäköisiksi. Joten jos olet vain kyllästynyt vanhoihin kalusteisiisi, mieti vielä kerran mitä niistä voisi saada maalaamalla tai muuten tuunaamalla. Jos kuitenkin päätät luopua kalusteista, myy ne eteenpäin. Toisen roska on toisen aarre.

Heidi Risku

Kuva 1:
Indoor&Outdoor Kalamatto, mustameleerattu, Lennol
Indoor&Outdoor Divaani, Vuodenajat musta, Lennol
Sisal sisalmatto, tummanharmaa, VM-Carpet
Harlekiini villahuopa ja pyyhe, sininen-valkoinen, Lapuan Kankurit
Coyntry kesäkalusteet, valkoinen, Reimann

Kuva 2:
Panama sisalmatto, savi, VM-Carpet
Indoor&Outdoor, vuodenajat beige, lemmikin lepotyyny, Lennol
Rosa – villahuopa ja kaitaliina, valkoinen-vihreä, Lapuan Kankurit
Pärekori, harmaa Cottonhut
Paulus penkki, valkoinen, Reimann

Lähde: kuluttajavirasto.fiLeave a Reply

Your email address will not be published.