Pastellinen lastenhuone

Pastellinen lastenhuone

[Julkaistu 21.02.2013 Sellan blogissa]

Sisustettaessa kahden tytön huonetta pyrittiin välttämään liiallista vaaleanpunaisen tai pinkin värin käyttöä. Huoneesta ei haluttu missään nimessä ällö-possunpunaista tai kokovaaleanpunaista. Täytyi myös huomioida kasvavien lasten tarpeet ja huoneen toimivuus.

Tässä 2v ja 3,5v tyttöjen huoneessa kalusteiden väriksi valittiin ajaton valkoinen. Valkoiseksi maalattuja kalusteita on helppo yhdistellä toisiinsa. Varsinkin pienessä huoneessa, jossa on paljon tavaraa, kalusteiden on hyvä olla yhteensointuvat. Näin huoneen yleisilme pysyy rauhallisempana.

Kalusteiksi valittiin kotimainen jatkettava Sonaatti lastensänky, Brion hoitolipasto ja pinnasänky, sekä valkoiset lastentuolit ja pöytä. Brion lipastosta poistettiin tarpeettomaksi jäänyt hoitotaso ja se toimii nykyään säilytyspaikkana lastenvaatteille ja leluille. Kalusteita valitessa tärkeää oli niiden toimivuus, kestävyys, pitkäikäisyys ja kierrätettävyys sekä peittävän valkoinen maalipinta. Hoitopöytä, josta poistettiin hoitotaso, toimii lipastona vauvasta vaariin – tai siis tässä tapauksessa tietenkin mummoon. Lipastoa muokattiin vaihtamalla siihen vetimet. Laadukas ja tyyliltään klassinen, jatkettava lastensänky sekä pinnasänky ovat käytössä aikansa ja toivottavasti pääsevät sitten uuteen kotiin.

Männystä valmistetut lastentuolit ja pöytä ovat kooltaan hieman isommat kuin monet samankaltaiset tuotteet, joten niiden käyttöikä siten aavistuksen pidempi. Nekin ovat tyyliltään melko ajattomat ja säilyvät toivottavasti myös seuraavan sukupolven käyttöön. Täyspuusta valmistetut kalusteet kestävät kylmäsäilytystä paremmin kuin mdf-levystä valmistetut tuotteet. Toisin kuin monia pinnoitettuja, näitä maalattuja kalusteita voi halutessaan maalata myöhemmin uudelleen ja siten myös niiden elinkaari pitenee.

Valkoisten kalusteiden pariksi seiniin haluttiin jokin sellainen sävy, josta kalusteet tulisivat kauniisti esille. Yhdelle seinälle laitettiin tehosteeksi hempeä vaaleanpunasävyinen perhostapetti, joka löytyi K-raudan valikoimista. Sopivan tapetin löydyttyä etsittiin värikartasta siihen sointuva sävy. Sävyä valitessa tärkeintä oli ettei seinistä tulisi vaaleanpunaisia. Aluksi harkinnassa oli jokin harmaan sävy, mutta Tikkurilan Symphony värikartasta löydettiin murrettu hieman violehtava sävy. Lattian tammiparketti kunnostetaan hiomalla ja petsaamalla savenharmaaksi. Huone viimeistellään leveillä valkoisilla vanhan tyylisillä puulistoilla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Piirtämistä rakastavat lapset huomioitiin maalaamalla toinen huoneen ovista Tikkurilan mustalla liitutaulumaalilla. Tämä kylpyhuoneeseen menevä ovi ei ole enää käytössä ja näin se saatiin toisenlaiseen hyötykäyttöön.

Lastenhuoneessa säilytystilaa tarvitaan paljon. Vaatteita säilytetään tällä hetkellä osin lipastossa ja osin muualla asunnossa. Huoneeseen sijoitetaan tulevaisuudessa myös vaatekaappi. Juvi Productionin lastenvaatekaappi/liinavaatekaappi sopii tähän tilaan hyvin, koska se on vain 43cm syvä ja säästää siten lattiatilaa. Kaapin saa myös 195cm korkeana ja siihen alle saa halutessaan vielä vetolaatikot. Huonekorkeutta tilassa on 3m ja se kannattaa hyödyntää mm. valitsemalla korkea kaappi. Laadukasta, puista kaappia voi myöhemmin käyttää esimerkiksi niiden liinavaatteiden säilytykseen.

Tässä huoneessa lelukoreja on sijoitettiin mm. lipaston alle ja sänkyjen alle hankitaan lelusäilytystä varten vielä vanhat puiset laatikot, joiden pohjaan kiinnitetään pyörät. Lattiatasoon sijoitettavat säilyttimet, korit ja vanhat laatikot ovat sävyltään lähellä tulevaa lattian väriä ja toivottavasti siten “maastoutuvat” lattiaan. Pehmolelut piileskelevät isossa mustassa metallisessa tynnyrissä. Puuvillakuteesta virkatuissa koreissa säilytetään mm. nenäliinoja. Tilan korkeutta hyödynnettiin myös laittamalla seinille avohyllyt ja lautashylly. Pienten lasten huoneessa on hyvä etteivät kaikki tavarat ole sillä korkeudella, että lapset yltävät niihin. Lasten mielestä kun jossain vaiheessa hauskin leikki on levittää kaikki saatavilla olevat tavarat. Esimerkiksi lautashyllyn päällä säilytetään lasten säästölippaita, jotka eivät ole leikkiin tarkoitettujakaan.

Huoneen valaisimena toimii vanha, tuunattu kristallikruunu. Se nykyaikaistettiin alumiinin värisellä spray-maalilla ja karsimalla enimmät kristallit pois. Lisäksi huoneeseen valittiin lapsiturvalliset vaaleanpunaiset seinävalaisimet.

Vuodevaatteet pienennettiin ompelemalla normaalikokoisista pussilakanoista ja tyynynliinoista. Lasten peitteisiin ja tyynyihin tarkoitettuja tekstiilejä on tarjolla rajallisesti, joten lisävalikoimaa löytyy kun ottaa ompelukoneen esille. Jämäkankaista voi sitten ommella vaikka nukenvaatteita. Lattiassa olevat pienet puuvillamatot lasten on helppo itsekin kääriä ja kantaa tuuletettaviksi. Tarpeen tullen näitä lastenhuoneen puuvillamattoja voi pestä isossa pyykkikoneessa. Vaaleanpunainen pyöreä matto on itse virkattu. Verhona toimii musta, pimentävä rullaverho. Sillä huoneen saa pimennettyä päiväunien ajaksi valoisimpanakin aikana. Musta rullaverho toimii myös hyvänä parina mustalle liitutaulu-ovelle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lastenhuoneen sisustamisessa riittää vielä tekemistä – ja tuskin se koskaan valmiiksi tuleekaan. Tarpeet ja suunnitelmat kun muuttuvat lasten kasvaessa.

Mitä mieltä olette, tässä vaiheessa sisustamista, onnistuiko tavoite hillitystä vaaleanpunaisen käytöstä tyttöjen huoneessa?

Ilolla sisustaen,

Heidi Risku

Kuvat otettu huoneesta sisustusprojektin eri vaiheissa.Leave a Reply

Your email address will not be published.