Musta joulu

Musta joulu

[Julkaistu Sellan blogissa 14.12.2012]

Uskoakseni suurin osa suomalaisista toivoo valkeaa joulua. Perinteisessä suomalaisessa joulumaisemassa, juuri sellaisessa idyllisessä joulukorttimaisemassa, maa on peittynyt paksuun lumikerrokseen. Nyt pitkän, mustan ja pimeän syksyn jälkeen valkea lumi on vihdoin peittänyt maan ja tulossa on se unelmien valkea joulu.

Ajatus mustasta joulusta kuitenkin kiehtoo. Mitä jos joulu olisi sittenkin musta? Ei ulkona vaan sisällä.

Musta on ajaton, tyylikäs ja kiehtova väri. Sisustuksessa se on aika rohkeakin. Sitä voi yhdistää melkein mihin vain tyylistä tai värimaailmasta riippumatta. Musta tuo särmää myös valkoiseen joulusisustukseen. Jos mustavalkoisuus tuntuu liian rajulta yhdistelmältä, siihen voi yhdistää esimerkiksi luonnonvärejä tai huurteisia pastellisävyjä sekä hopeaa tai kultaa. Sopii musta myös punaisenkin rinnalle.

Perinteisen punainen jouluväritys on saanut rinnalleen lukuisia vaihtoehtoja. Hyvä niin. Kukin voi valita itselleen mieluisen värimaailman. Lopulta joulun tuo kuitenkin se oikea tunnelma.

Joulunpunainen. Mistä punainen väri on edes jouluun yhdistetty? Uskokaa tai älkää, se tuli kuulemma Coca Colasta. (Kertokaa jos olen väärässä.)

Terveisin,
Heidi Risku

Kuvat: Lennol, Jokipiin Pellava, Lapuan Kankurit, Iittala, Lyckoboda ja AarikkaLeave a Reply

Your email address will not be published.